Nils Holgersson

Nils Holgersson

De 14-jarige Nils uit Zweden haalt continu kattenkwaad uit. Op een dag vangt hij een kabouter, die hem als straf zelf in een kabouter verandert.

Afleveringen

26 afleveringen

Nils, een onstuimige jonge waaghals, droomt ervan piloot te worden. Als hij op een dag een elf vangt en een wens mag doen in ruil voor het vrijlaten van de elf, hoopt hij dat zijn droom zal uitkomen. Maar dat draait anders uit.
Martin en Nils ontmoeten de troep wilde ganzen van Akka. Donsveertje, de mooie gans die een oogje heeft op Martin, raakt hierbij gewond. De troep moet landen om haar te verzorgen maar Smirre de vos valt hen aan en neemt Donsveertje mee.
Nils vangt de elf Lina, kleindochter van Athanor. Ze vraagt hem haar te helpen om opa te bevrijden uit de klauwen van de Zwarte Elf. Die wil grootvaders geheim van een lang leven. Nils vertrekt naar de Zuidlanden, thuis van de Zwarte Elf.
Martin propt zich gulzig vol met giftige bessen en kan niet meer vliegen. Om hem te genezen, vraagt Nils Lina haar toverfluit te gebruiken. Maar in plaats van hem te genezen, verandert Martin stilaan in een kikker.
Om aan een aanval van twee arenden te ontsnappen, moet de troep zich opsplitsen. Martin en Donsveertje verstoppen zich in een rotsholte, maar de twee arenden blijven in de buurt alles bewaken. Nils zet Gorgo in om hen te bevrijden.
Nils zoekt een meteoriet, maar ook de Zwarte Elf is ernaar op zoek. De schurk wil geen concurrentie en sluit Nils op in een hok. Met Krobak als bewaker, broedt Nils op een plan.
Een storm nadert en de ganzen moeten schuilen. Maar alle schuilplaatsen zijn vernietigd door een vorige storm. Ze vinden alleen de ruïne van een hutje. Nils wil de schuilplaats terug opbouwen, maar de ganzen zijn in paniek door het onweer.
Nils zorgt ervoor dat Gorgo zijn positie als tweede in rang afgeeft aan Martin. In het begin vindt Nils dit geweldig: hij kan Martin alles vragen omdat hij nu de bevelen uitdeelt. Maar dan stijgt het leiderschap Martin naar het hoofd.
Om een magisch kristal terug te winnen, daagt de Zwarte Elf de ganzen uit voor een race. Martin neemt voor hen deel, maar zonder Nils want die is gestraft.
Na een opmerking van Nils verliest Gorgo al zijn zelfvertrouwen. Zijn gejammer brengt ook de andere ganzen aan het twijfelen. En uitgerekend nu valt Smirre aan! Nils moet snel zijn als hij de verwarde troep wil redden.
Door Nils bevriezen de vleugels van Martin en Prachtwiek en raken ze knel in een bergspleet. Nils voelt zich te klein om te helpen, maar dankzij Akka ontdekt hij nog andere talenten heeft.
Nils krijgt Martin zover dat hij aan acrobatie doet om indruk te maken op Donsveertje. Helaas is Donsveertje meer onder de indruk van Nils dan van Martin. Martin wordt boos en verlaat de troep, maar valt in de klauwen van Smirre en Krobak.
De troep vliegt al een hele dag zonder eten te vinden. Als ze over een boerderij vliegen, ruikt Nils heerlijke peperkoek en hij overtuigt Martin ervan de troep te verlaten en het eten te gaan proeven. Maar dat was geen goed idee!
Met de hulp van Martin redt Nils Akka van een groot gevaar. Nils krijgt alle lof en Martin wordt jaloers. De gans wil ook als een held gezien worden en gaat op zoek naar een heldendaad die hij kan doen, hoe gevaarlijk het ook is.
Onze vrienden zijn moe en hebben honger. Ze ontmoeten Frija, een oude vriendin van Akka. Akka was vroeger een echte waaghals en bekend om haar Duizelige Duik. Om aan eten te geraken zullen Martin en Nils die Duik moeten aanleren.
Door een stunt van Nils en Gorgo geraakt een jonge ooievaar in de problemen. Onze vrienden verbergen haar voor Akka en verzinnen allerlei listen om haar terug te brengen naar haar familie.
Lina wordt in het woud in de val gelokt door Smirre. Ze slaagt erin de vos half te betoveren, maar wordt dan zelf meegenomen door een jager. Nu zullen Nils en Smirre moeten samenwerken om Lina te bevrijden.
Martin heeft een nachtmerrie die zo echt lijkt, dat hij zeker is dat die ook zal uitkomen. Nils gelooft er niks van. Maar dan gebeurt alles precies zoals Martin het gedroomd heeft en belanden onze helden in een heel gevaarlijke situatie.
De Zwarte Elf heeft de handschoen van de elf Roxor gestolen, daarmee kan hij de bliksem controleren. Lina en Nils willen het waardevolle voorwerp terughalen, maar de schurk heeft zich per ongeluk in twee gesplitst.
Nils en Martin worden gevangen genomen door de 10-jarige kwajongen Lars. Nils doet alsof hij een elf is met grote toverkracht. Maar Lars laat zich niet in de luren leggen. Als Nils zulke krachten heeft, moet hij het maar bewijzen.
De ganzen komen terecht tussen uitbarstende geisers. Gorgo, Nils en Martin worden van de rest van de groep gescheiden en ontdekken te midden van de geisers een prachtige tuin, eigendom van elf Passiflor. Maar hoe geraken ze daar weer weg?
Nils mikt een verlaten bijennest van een boom met zijn propeller. Als hij daarna de propeller zoekt, kan hij hem niet vinden. Dat komt doordat Krobak hem gestolen heeft voor zijn meester, zodat die er de Lotsedelsteen mee kan bemachtigen.
Nils en Martin ontmoeten een groep kraaien die zich willen aansluiten bij de Zwarte Elf. De vogels denken dat Nils de Zwarte Elf is. Nils speelt het spelletje mee. Maar dan komen Krobak en de échte Zwarte Elf eraan.
Na een zoveelste aanval van Smirre, ontdekken onze helden het hol van de vos. Dit is de kans om het roofdier uit te schakelen. Maar een vos heeft sluwe streken en de ganzen hebben geen aangeboren talent om roofdieren aan te vallen.
Athanor neemt Lina mee op missie in het hol van de Zwarte Elf. Martin en Nils willen ook mee, maar Athanor weigert. Uiteindelijk gaat Nils toch mee het doolhof in met Athanor, maar ze kibbelen voortdurend. En dan wordt Athanor betovert.
Nils wil zo graag stunten, maar bange Martin en de waarschuwingen van Akka houden hem tegen. Zijn geduld raakt op tot hij een vliegende eekhoorn ziet. Als hij zelf zou kunnen vliegen, zou hij niet meer afhankelijk zijn van de ganzen.
Kies het abonnement en de looptijd die bij jou past
Prijs per maand
€ 15,95 € 20,95
€ 9,95 € 12,95
€ 5,95 € 7,95
Aantal kijkprofielen 5 5 2
Aantal schermen tegelijkertijd 4 4 1
Vlaamse en internationale series en films
Kijken zonder reclame
Download en kijk offline
Recente blockbusters
Ik kies Streamz Premium jaarlijks