De bende van Jan de Lichte

De bende van Jan de Lichte

Vlaanderen, 18de eeuw. De zoveelste bezetter zuigt het land en zijn bevolking leeg. Jan de Lichte zal het worst wezen. Tot hij plots een bende leidt en tegen wil en dank uitgroeit tot een held.

Afleveringen

10 afleveringen

Aflevering 1

Vlaanderen, 1747. Jan de Lichte keert terug van de Oostenrijkse oorlog als een gevangene, beschuldigd van moord en desertie. Hij slaagt erin te ontsnappen en keert terug naar zijn geboortestreek en ontdekt er een ruwe, verdeelde wereld. De stad, waar burgemeester Coffijn met harde hand regeert, slaat met grote willekeur al het uitschot in de ban.

Aflevering 2

Tincke neemt Jan mee in de wrede, ellendige wereld van de bannelingen. Misdaad, hoeren, wetteloosheid en uitbuiting zijn er schering en inslag. De streek kreunt onder de bezetting van de Fransen. Jan wil er niet blijven, hij droomt van een rechtvaardiger leven in Amerika maar eerst moet hij nog de familie Embo in de stad inlichten over de onfortuinlijke dood van hun zoon.

Aflevering 3

Tincke bevrijdt een zwaargewonde Jan en ontdekt de ware toedracht van de premie op Jans hoofd. Coffijn wil de bereikbaarheid van de stad vergroten door de aanleg van een weg. De stadskas beschikt niet over de nodige fondsen en hij dwingt Van Ghelderhode om de bannelingen te gebruiken als goedkope slaven. Ze doen een beroep op compagnie Simon, een criminele bende, om die te ronselen.

Aflevering 4

De overval op de postkoets lijkt een groot succes, maar een deel van de buit zorgt voor heel wat problemen. Coffijn looft, tegen het advies van Baru in, een premie uit om de daders op te pakken. Jan en Tincke treden toe tot de bende van De Schele en helpen compagnie Simon met de aanleg van de weg die een ongeziene aanvang neemt. Jan verzet zich tegen de uitbuiting van de bannelingen.

Aflevering 5

De verdwijning van Héloïse beroert de gemoederen in de stad. Haar vader is ontroostbaar en gaat te rade bij Deken Pycke, die hem belooft haar op te sporen en haar bij haar terugkeer te zullen zuiveren. Baru weet ondertussen van Anne-Marie dat Jan de Lichte en zijn bende achter de postkoetsoverval zitten en gaat naar hem op zoek. Tincke wordt ontboden bij IJzeren Simon.

Aflevering 6

De Spanjol gaat op zoek naar de gewonde Tincke want IJzeren Simon wil koste wat het kost Tinckes kop na wat hij De Schele heeft aangedaan. Coffijn heeft tot Baru's ontzetting de schatbewaarder laten oppakken omdat de reservekas verdwenen is. Jan belooft De Spanjol dat hij Tincke zal vinden en dat hij diens kop persoonlijk aan IJzeren Simon zal overhandigen.

Aflevering 7

Een aangeslagen Tincke en de bende beramen een plan om de gevangengenomen Jan te bevrijden. Baru krijgt door de uitlevering van Jan zijn beloofde pruik en treedt toe tot het schepencollege. Schele Simon sluit een nieuw pact met Van Gelderhode en belooft dat de werken aan de weg zullen voortgezet worden. Anne-Marie wordt herenigd met haar zus en ze krijgen onderdak in de nieuwe woonst van Baru.

Aflevering 8

Eén jaar later: de werken aan de weg zijn voltooid en hoe groot de welvaart in de stad ook is, de ellende in het kamp bij de bannelingen is des te groter. De dood van Jan hangt nog steeds als een schaduw over het kamp en een zieke Tincke probeert De Floeren Aap nieuw leven te blazen. Burgemeester Coffijn heeft een groots en ambitieus plan: hij wil een kanaal graven.

Aflevering 9

Jan is opgestaan uit de doden en is strijdvaardiger dan ooit. Na de dood van Pycke rust de vloek van Jan nu op Baru en Coffijn, al is die laatste niet echt onder de indruk. Maman ontdekt waarom Héloïse nog steeds niet zwanger is en wijst een woedende Nicolaï op zijn plicht. Jan, Tincke en De Schoen dringen de stad binnen en plegen een ongeziene overval.

Aflevering 10

Na de dood van burgemeester Coffijn is Baru de enige overgeblevene die de wraak van Jan moet vrezen. De voorspoed in het kamp zet de bannelingen aan te dromen van een beter leven maar Jan maant aan tot voorzichtigheid. Van Gelderhode zweert zijn vermoorde zoon te zullen wreken.

Anderen bekeken ook

Beschikbaar Exclusieve Vlaamse topreeksen
Beschikbaar Internationale topseries, incl. alles van HBO
Beschikbaar Een uitgebreide catalogus Vlaamse series en films
Beschikbaar Uren kijkplezier voor kinderen en tieners
Beschikbaar Download je favorieten en kijk makkelijk offline
Beschikbaar Voeg tot 5 persoonlijke profielen toe
Beschikbaar Film- en serietips op maat
Beschikbaar Geen reclame
Beschikbaar HD-kwaliteit*
Beschikbaar Alles van Streamz
Beschikbaar Recente blockbusters die je moet gezien hebben
Beschikbaar Cinemaparels van de grootste filmmakers